Det finns en tid för allting

Holmsund den 2 september 2019

 

Kära vänner,

Nu är det dags för vårt första blogginläg. Vi har en ganska intensiv vecka bakom oss och därför känns det bra att få den extra tid som det behövs för att sitta ner och tänka över vad som kan vara viktigt för oss och intressant för er.

Förra fredagen (1,5 vecka sedan) var vi på en begravning för att ta farväl av en vän som fått lämna det här jordelivet alldeles för tidigt. Mitt i all saknad känns det värmande att det finns många goda tankar och fina minnen att dela med sig av. Man blir påmind om att det viktigaste i livet är oföränderligt: familj, vänskap, kärlek, hälsa, medmänsklghet, omtanke, tro etc. När utvecklingen springer iväg ut i cyberrymden så man har svårt att "hänga med" så är de viktigaste värdena stabila.

Efter begravningsgudstjänsten styrde vi kosan norrut till Södra Sunderbyn utanför Luleå. Vi var inbjuda att medverka vid en israelkonferens och det är alltid lika roligt att möta vänner som värnar Israels historia och nutid, Det blev flera föredrag och mycket sång. På fredag kväll berättade vi om tre författare som vi tycker är intressanta och som jag, Ewa, kan berätta lite personligt om. Ämnet var: "Tre israeliska författare - personliga möten" 

Joseph Agnon är en författare som föddes i Östeuropa och vars far var rabbin och pälshandlare. Joseph studerade i hemmet och började tidigt skriva noveller som publicerades i den lokala judiska pressen. Så småningom bosatte han sig i Jerusalem och kom att kallas för "litteraturens Chagall" Det finns oerhört mycket att berätta om Agnon men han är mest känd för att 1966 ha fått Nobelpriset i litteratur tillsammans med den tysk/judiska författarinnan Nelly Sachs. När jag bodde i Jerusalem lärde jag känna J Agnons brorsdotter som kunde berätta en intressant egen livshistoria samt om farbroderns kändisskap och författarskap. Bl.a. berättade hon att Agnon, när han blivit en av staden Jerusalems stoltheter, klagade hos stadskontoret på att biltrafiken störde honom när han försökte författa i hemmet i Talpiot. Detta resulterade i att staden satte upp en skylt på gatan med texten "FORDONSTRAFIK FÖRBJUDEN - FÖRFATTARE ARBETAR!" 

I sitt tal vid Nobelmiddagen sa Agnon ”vissa ser i mina böcker  influenser av författare vars namn, i min okunnighet, jag inte ens har hört, medan andra ser influenser av poeter vars namn jag har hört men vars skrifter jag inte har läst”. Han  fortsatte för att få fram att det som påverkat honom mest var berättelserna i Bibeln.

På fredagkvällen i S Sunderbyn läste Börje ett intressant stycke ur Agnons bok "I havets mitt och andra noveller".

På bilden till vänster ser ni Joseph Agnon på den israeliska sedeln värd 50 israeliska shekel (fram till 2014) 

Detta blir allt för nu - vi återkommer om de anda två författarna och annat smått och stort!

Ewa och Börje Jonsson

 

2 sep 2019

Välkommen

Välkommen till www.ewaoborje.n.nu.

 

 

Länkar

  •