Ett gott och sött Nytt År!

Året är 1981 och det är dags att fira nyår i Israel. Jag följer med min väninna till hennes mamma som bor i Qiriat Bialik. Bialik var en stor israelisk författare som har fått ge namn åt orten som ligger strax norr om Haifa. Min väninnas föräldrar hade en bokhandel i Qiriat Bialik innan pappan dog alldeles för tidigt. 

De hade kommit från Österrike, var för sig, och lyckades på det viset undkomma Förintelsen. Det brittiska Palestina var tillflyktsorten för otaligt många judar som flydde ett Europa som rustade för krig och för att utrota judarna. Som nykomna pionjärer täffades paret, bildade familj och efter mycket hårt arbete öppnades bokaffären och de kunde bygga sig ett litet hus.

Mitt i trädgården låg huset och jag välkomnades av modern som trots många år i Israel fortfa-rande helst talade tyska och läste tyskspråkiga tidningar och böcker.

Det var nyårsafton och vi var bjudna till grannfamiljen som hade granatäppelträd i trädgården och som välkomnade oss med öppna armar. Det var vi tre: mamman, min väninna Talma och jag. Familjen hade krympt under Yom Kippurkriget 1973 då ende sonen i familjen aldrig kom tillbaka från sin militärtjänst. Han, som så många andra unga israeler, fick ge sitt liv för landets säkerhet. En syster var gift och bodde i Jerusalem med sin familj.

Detta var mitt första, av många, nyårsfiranden i Israel. Eftersom allt var nytt så visste jag inte heller att det var brukligt att man hade med sig en liten present till värdfamiljen. Precis innan vi gick kom Talmas mamma och stack till mig en chokladask som var fint inslagen och förklarade att "detta är din present till grannen!". Det var alltså i Qiriat Bialik som jag först fick lära mig varför det är nyår den första dagen i den sjunde månaden, varför man äter runt, sött bröd i stället för vanligt bröd, varför man äter äpplen doppade i honung och mycket mera. 

Rosh Hashanah (årets huvud) är en av de heligaste dagarna inom judendomen. Högtiden börjar den först dagen i den judiska månaden Tishrei och eftersom ett dygn börjar vid solnedgången, precis som shabbat, så börjar Rosh Hashanah i år på kvällen den 29 september. 1 Tishrei börjar det nya judiska året som på måndag blir år 5780. Den judiska kalendern är en lunarkalender vilket innebär att vid varje nymåne börjar en ny månad. Därför skilje sig vår kalender från den judiska vilket innebär att t.ex. Rosh Hashanah infaller någon gång i september-oktober. 

Eftersom månens kretslopp är ca 28 dagar så blir tolv månader inte riktigt lika måna dagar som den Gregorianska som vi använder. För att justera detta innehåller ett judiskt år ibland 13 månader.

Rosh Hashana | Israel Holiday - ראש השנה | חגי ישראל

Foto: Israel Ministry of Tourism

Sött bröd. honung etc. äter man för att man önskar sig ett sött och gott år. Detta är också "Basunklangens Högid" och i gudstjänsten blåses Shofar (vädurshornet) till en särskild "melodi". Vid Rosh Hashanah minns man Skapelsen och i gudstjänsten börjar man läsningen av de fem Moseböckerna med avsnittet B'reshit som betyder i begynnelsen. Vid Rosh Hashanah börjar också de tio dagarna då man på ett särskilt sätt gör upp med sina närmaste, familj, vänner, kollegor etc. för att inte ha något ouppklarat när man kommer inför den Allsmäktige på Yom Kippur (den stora försoningsdagen. Många böner som bedes de här dagarrna kallas S'lichot (förlåtelse). Det är också vanligt att man bokstavligt ber om förlåtelse, ber om ursäkt och jag har själv fått telefonsamtal från Israel de här dagarna där vänner vill förvissa sig om att vi inte har något ouppklarat!

Rosh Hashanah, Yom Kippur och Succot är tiden för "de stora högtiderna" i den judiska världen och jag ska försöka beskriva de två andra vid ett annat tillfälle!

 

Shana Tova - Gott Nytt År!

 

 

 

28 sep 2019

Välkommen

Välkommen till www.ewaoborje.n.nu.

 

 

Länkar

  •