Beska "applåder"

När jag sitter vid skrivbordet och arbetar vid datorn trivs jag väldigt bra. Kontoret är trevligt och fräscht, stolen skön efter att vi har försett den med ett "falskt" fårskinn att sitta på. Ofta när jag sitter här så flyger tankarna hit och dit och landar till slut i något som jag tycker att jag vill dela med mig av.

Idag går tankarna till alla som firar sabbat, med olika intensitet, och vad det betyder att ha en dag som är annorlunda än alla andra dagar, en dag för avkoppling, gemenskap och för många gudstjänst och bön. Vi människor behöver ta tid för återhämtning från arbetsveckan och för att få kraft och enerig för nästa.

Likadant är det med naturen. Snart går växter in i vintervilan och om några månader får vi se hur det spirar igen. Det är känt att jorden också behöver vila, vara i träda, för att återhämta sig och för att kunna ge de livsnödvändiga grödorna igen.

I våra dagar talar vi mycket o klimatet och det hot som klimatförändringarna kan utgöra. Det är viktigt och min önskan är att vi amatörer får information från så många olika "experter" som möjligt för att förhoppningsvis kunna ge oss själva en så rättvis bild som möjligt.

Vi lever i en privilegierad del av världen där vi kan kosta på oss att experimentera, att köpa mindre och återanvända mer, att sänka inomhustemperaturen och att uppmana till skolstrejk.

För några dagar sedan läste jag en artikel i Jerusalem Post om just detta. Det är en journalist som sedan 70-talet har engagerat sig i miljöfrågor som delade med sig av sina tankar och jag vill gärna återge några:

Artikelförfattaren citerar Greta Thunberg (skribenten väljer att använda för- och efternamn) "Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord. Och ändå är jag en av de lyckliga. Människor lider. Människor dör. Hela ekosystem kollapsar. Vi är i början av en massutrotning, och allt ni kan prata om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni!”

Thunbergs barndom har exploaterats, inte stulits. Och hennes tal är ett hån mot arbetet som 2014 års mottagare av Nobels fredspris gör. Pakistanskfödda Malala Yousafzai som är allmänt känd under sitt förnamn har också levererat en passionerad vädjan till FN. När hon var 13 talade hon ut mot talibanernas förbud av utbildning för flickor. Två år senare överlevde hon mirakulöst ett mordförsök på grund av sin lobbyverksamhet för att flickor överallt ska kunna gå i skolan. Inte ens detta hindrade henne och hon fick välförtjänt Nobels fredspris när hon var 17 år.

I kontrast till Malalas kampanj uppmuntrar Thunberg barn att hoppa över skolan på fredagar för att protestera mot klimatförändringarna.

Mitt eget intresse för miljöfrågor utlöstes av en lektion av en inspirerande geografilärare i de dagar då ordet "miljö" knappt var en viskning, än mindre något som man pratade om runt om i världen. Det var mot slutet av min gymnasietid, i London i slutet av 1970-talet. Jag var förmodligen i Thunbergs ålder, jag fick en utbildning snarare än att föreläsa i FN med hjälp av känslor snarare än fakta.

Och det är så det ska vara – hängivna lärare som förklarar världen för ivriga tonåringar. (Slut på citat som är i kursiv stil)

När jag läser artikeln i Jerusalem Post går mina tankar till de barn som med stolthet och glädje går till skolan, ofta i skoluniformer, med en ryggsäck fylld med böcker. Där i ryggsäcken finns fakta, berättelser om världen, ekonomi, biologi och mycket annat. Det kan vara några flickor i Afghanistan eller Pakistan, det kan vara palestinska barn som går i skolor som drivs av UNRWA, det kan vara barn där skolan är tryggheten i en brutal omvärld.

När jag tänker på detta så tycker jag att idén om skolstrejk är förfärlig. Det finns många andra timmar man kan strejka på men alla barn behöver den kunskap man kan få i skolan alla dagar som skolan finns till för dem.

Är det egentligen också så fantastiskt att världens ledare applåderar och jublar när en tonåring skäller ut dem i ett (nästan) reseriutbrott. Är det dessa signaler man vill ge till västvärldens barn eller till barnen som nyligen, genom skolan, har upptäckt att det finns någon som bryr sig. Att det finns länder och ledare som arbetar mot krig och förtryck måste ses som en stor tillgång. Att Greta Thunberg dessutom ifrågasatte och kritiserade tillväxt bör oroa många, kanske inte först och främst för att hon uttalade det där och då utan för att hon är en förebild för oändligt många barn och ungdomar.

Klimatet påverkar alla i alla länder och vi vet att det ofta är i diktaturer och totalitära stater som den negativa klimatpåverkan är som störst. Hur är det med barnen där? Medan de troget går till skolan för att lära får de höra hur hela FN har skällts ut av en 16-åring och "alla" tycker det är bra.

Från min horisont är detta oroväckande och djupt beklagligt. Det är beklagligt att de som representerar världens länder tycker att det är alldeles utmärkt att de blir förnedrade av en 16-åring som har EN fråga på agendan! Det är oroande om applåderna speglade vad man tyckte och kände. Lika oroande är det om applåderna var ett verktyg för att få sola sig i glansen av världens mest omskrivna tonåring just nu.

12 okt 2019

Välkommen

Välkommen till www.ewaoborje.n.nu.

 

 

Länkar

  •