RENA RAMA LUFTEN

Sedan några dagar tillbaka kommer Västerbotten Kuriren varje morgon i vår brevlåda. När man hämtar tidningen blir det en lagom liten morgonpromenad. Om det är jag som hämtar tidningen så njuter jag ofantligt av den härliga, sensommarkyliga, luften och helt spontant drar jag då in några djupa andetag av denna gåva som frisk luft är. 

På den lilla promenaden flyger tankarna till platser nära och långt borta. En morgon kom jag att tänka på min japanska väninna i Jerusalem som också var min kollega (och som jag f.ö. talat med i telefon senast idag). Under flera år cyklade hon runt i flera kvarter i Jerusalem för att dela ut morgontidningarna. Jag tyckte att det var självplågeri att gå upp kl 04.00 varje morgon men hennes svar var alltid detsamma: "Luften är ju så frisk och underbar på morgonen". Det stämmer i Holmsund och det stämmer i Jerusalem.

Luft och dofter kan väcka minnen och jag kommer ihåg en annan händelse. Det var sommar och jag och en väninna åkte mellan Jerualem och Ben Gurionflygplatsen och då passerar man en del kibbutzer och olika odlingar. Vi hade rutorna lite nere och plötsligt orsakar en doft en hemlängtan hos mig som var helt unik. Det var doften av nyslaget hö som gjorde att jag i tanken plötsligt befann mig på landsbygden utanför Jönköping. Ytterst sällan hade jag hemlängtan men en gång om året kom den och det var på julafton när min famillj ringde från föräldrahemmet och sjöng "Fröjdas vart sinne, julen är inne...!" Då transporterades doften av jul med telefontrådarnas hjälp och tacksamheten över samtalet blandades med längtan till alla kära och nära som firade jul.

Vi har alla minnen från olika dofter och luft som antingen är ren, klar, smutsig eller grå. Nobelpristagaren i litteratur, Samuel, Josef Agnon beskriver i sin novell "Ett helt bröd" hur luften en varm och klibbig sabbat förvandlas till något underbart. Agnon hade varit ensam hemma och kämpat för att kunna svalka sig något, ett projekt som gick ganska dåligt. Andra jerusalemiter hade samma upplevelser men så, när eftermiddag och solnedgång proklamerade att snart är sabbaten slut så hände något fantastiskt. Agnon skriver:

"Dagens hetta höll upp, och en lätt bris blåste. Gatorna fylldes alltmera.....Dagen lång hade de suttit inneslutna i sina hem för värmens skull; men då dagen var över och solens kraft stäckt, då gick de ut att dra in något av luften en sabbat i solnedången; den luften har Jerusalem fått i lån från paradiset. Jag drogs med strömmen tills jag tog av på enskild väg."

Själv bär jag inom mig en ständig längtan efter denna luft och p.g.a olika tillfälligheter, eller omständigheter, har jag blivit intresserad av Agnon och några andra israeliska författare. Om detta berättar jag i det program som Börje och jag har med rubriken "Tre israeliska författare i en dynamisk värld - personliga möten". Detta är ett av flera ämnen som vi gärna delar med oss av för att ge lyssnarna en liten doft från Israel och luften i Jerualem som är lånad från paradiset.

Många hälsningar från Ewa Jonsson

18 sep 2019

Välkommen

Välkommen till www.ewaoborje.n.nu.

 

 

Länkar

  •