Resor i nöd och lust

Man blir aldrig trött på att titta ut över havet och särskilt imponerande är det när färjan mellan Umeå och Wasa glider fram som ett stort flytande hotell. Resor är ofta mycket tilltalande och inte minst förberedelserna ger en extra krydda!

När jag har fördjupat mig i de israelska författare som särskilt har fångat mitt intresse så har jag förvånats över hur mycket de har rest och flyttat från den ena platsen efter den andra.

Chaim Hazaz som levde mellan åren1898-1973 föddes i Sidorovichi (Kiev region) där hanf ick en traditionell judisk och sekulär utbildning. Redan vid 16 års ålder lämnade han hemmet och flyttade från den ena ryska staden efter den andra. I samband med revolutionen bodde han et tag i Moskva men reste sedan till Ukraina och flydde upp i Krimbergen 1920 och därifrån flyttade han till dåvarande Konstantinopel, 1921, innan han efter ett halvår flyttade till Västeuropa där han bodde i Paris i nio år. I början av 1920 talet hann han också bo i Berlin som hade blivit ett centrum för hebreisk litteratur. 1931 reste han till dåvarande brittiska Palestina eller Eretz Israel som han föredrog att säga och väl framme där bosatte han sig i Jerusalem som sedan blev hans hemstad fram till hans död 1973.

Hur kommer det sig att jag började intressera mig för Hazaz och hans verk. Det hela började med att jag stod på min balkong i Jerusalem och tittade ut över staden. En kvinna promenerade nedanför och utbrast "vilken vacker balkong, vilken arkitekt har ritat den?". Där började en lång vänskap mellan Aviva Hazaz (änka efter Chaim Hazaz) och mig. Vi hade genast mycket att tala om så jag bjöd upp henne på te och det blev många testunder, utflykter, samtal och hon bodde även hos mig under Gulfkriget vintern 1991.

Hon var stolt över sin make och berättade om hans tankar, idéer, noveller och böcker. Som så många andra judiska författare ägnade han mycket av sitt berättande åt att beskriva livet i diasporan och Hazaz hade en särskild dimension och erfarenhet från den ryska revolutionen. Han tar med läsaren in i olika miljöer som är hämtade från verkliga livet. Bl.a. berättar han om en judisk familj som försökte fly undan förföljelsesr genom att bosätta sig långt ute i skogen bland skogshuggare som försöke odla upp de små jordplättarna. Den judiska familjen övergav alla sina traditioner och gjorde allt för att bevisa att man var som alla andra och för att inte avslöjas. Trots detta passade de inte in bland de grova och stora skogshuggarna och det blir löjligt när den judiske mannen fösöker göra marxistiska  och revolutionära utläggningar. Han konstaterar själv till slut bittert att de inte lyckas med att bli som alla andra och att det kanske är förutbestämt. 

Hazaz tillhörde Labourfalangen och skrev ofta om judarna i diasporan och hur deras ankomst till Eretz Israel och mötet med den kulturen kunde upplevas. Två judiska världar möttes! 

Bet Ha-Sofer blev det hebreiska Litteratur Centret  i Jerusalems gamla stad och chaim Hazaz var initiativtagare till detta.  En stor gata vid infarten till Jerusalelm bär hans namn.

På svenska finns boken "Hoplänkade" och den handlar om samtalet mellan två dödsdömda judiska motståndsmän tillhörande Sternligan. 

Tänk att allt detta har jag fåt veta tack vare att jag stod på balkongen en skön sommarkväll i Jerusalem. 

Och glöm inte att en resa kan vara av det angenämaste slaget men också påtvingad och ett sätt att undfly förföljelser och svårigheter!

4 sep 2019

Välkommen

Välkommen till www.ewaoborje.n.nu.

 

 

Länkar

  •